W kuchni francuskiej często można znaleźć potrawy ze szparagami. Ten składnik ma wyrafinowany smak i ogromne korzyści dla organizmu. Dziś przygotujemy pyszny omlet ze szparagami. Pomidory koktajlowe i czosnek pomogą zacienić smak.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- śmietana - 2 art.
- szparagi - 4 kawałki
- pomidory koktajlowe - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 20 g
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz szparagi, odetnij szorstkie brzegi i włóż do rondla.
Dodaj wrzącą wodę, sól, gotuj przez 5 minut i wrzuć do durszlaka.
Pokrój pomidory koktajlowe i schłodzone szparagi.
Lekko ubij jajka solą, mielonym pieprzem i śmietaną.
Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej.
Włóż szparagi, wyciśnij czosnek przez prasę i smaż przez 2 minuty na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią.
Dodaj pomidory i gotuj jeszcze 1 minutę.
Wlej mieszaninę jajek, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 6-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy