dżem truskawkowy z połówkami jagód

2 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem truskawkowy z połówkami jagód
Marisol, stock.adobe.com
0

Istnieją różne sposoby przygotowania dżemu truskawkowego z całymi jagodami lub po prostu kawałkami. Na przykład ta opcja z połówkami doskonale nadaje się do zwijania w małe słoiki. Jednocześnie struktura jagód jest całkowicie zachowana.

Składniki

  • truskawka - 1.5 kg
  • cukier - 1.2 kg
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój truskawki na połówki, przykryj cukrem i odstaw na 2 godziny.

Gotuj dżem przez pół godziny na małym ogniu, mieszając i dodaj kwas cytrynowy.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy