Czy można zrezygnować z porcji przepysznych skrzydełek? Zwłaszcza jeśli są pieczone w sosie słodko-kwaśnym! Danie jest proste w przygotowaniu i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Nie zapomnij o proporcjach i uważnie obserwuj czas!
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 3 ząbki
- sos sojowy - 4 art.
- ketchup - 4 art.
- miód - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- papryka - 1 CZ. l.
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój skrzydełka z kurczaka na stawy, opłucz i dokładnie osusz.
Połącz sos sojowy, keczup, miód, sok z cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Dodaj przyprawy, sól, skórkę z cytryny i ostrą paprykę do płynnego preparatu.
Włóż skrzydełka do wysmarowanej formy, polej sosem i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Zdejmij folię i gotuj przez kolejne 7-10 minut.