Jak każda inna ryba, łososia najłatwiej upiec z aromatycznymi ziołami. W takim przypadku nie potrzebujesz już nic więcej – tylko przyprawy i kilka innych składników. Radzę wymieszać kilka różnych ziół do smaku. Na przykład rozmaryn, tymianek i oregano. Lub wybierz, co jeszcze bardziej Ci się podoba.
Składniki
- łosoś - 800 g
- czosnek - 1 Głowa
- cebula - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sól morska - 2 szczypta
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 3 szczypta
- rozmaryn - 3 gałązki
- tymianek - 3 gałązki
- oregano - 1 łyżeczka
- włoskie zioła - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj łososia solą, pieprzem i olejem. Włóż do formy.
Rozłóż ząbki czosnku, plasterki cytryny i posiekane zioła.
W razie potrzeby posyp suszonymi ziołami i piecz przez 15 minut pod folią i kolejne 10 bez niej w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy