Przepyszny węgierski gulasz jest powszechnie znany poza ojczyzną. W wyniku tej popularności powstało wiele ciekawych przepisów. Opowiadam o domowej wersji gulaszu. Przygotowywany jest z wieprzowiny z czosnkiem i ostrą papryką.
Składniki
- wieprzowina - 600 g
- ziemniaki (średni) – 5 sztuk
- papryka - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- smalec - 3 art.
- pasta pomidorowa - 50 g
- papryka (słodka) – 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz i pokrój ziemniaki, paprykę, cebulę.
Pokrój ostrą czerwoną paprykę na pół, obierz nasiona, opłucz i posiekaj.
Rozpuść smalec na patelni i smaż wieprzowinę na złoty kolor.
Dodaj cebulę, bułgarską i ostrą paprykę, smaż przez 8-10 minut.
Dodaj ziemniaki, paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej gorącą wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym i gotuj pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu.
Wyciśnij czosnek przez prasę, Posol i po 5 minutach zdejmij z ognia.