dania główne 22.01.2022

domowy gulasz z czosnkiem

1 godz. 30 min.
6 porcji
Domowy gulasz z czosnkiem
Yingko, stock.adobe.com
0

Przepyszny węgierski gulasz jest powszechnie znany poza ojczyzną. W wyniku tej popularności powstało wiele ciekawych przepisów. Opowiadam o domowej wersji gulaszu. Przygotowywany jest z wieprzowiny z czosnkiem i ostrą papryką.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Obierz i pokrój ziemniaki, paprykę, cebulę.

Pokrój ostrą czerwoną paprykę na pół, obierz nasiona, opłucz i posiekaj.

Rozpuść smalec na patelni i smaż wieprzowinę na złoty kolor.

Dodaj cebulę, bułgarską i ostrą paprykę, smaż przez 8-10 minut.

Dodaj ziemniaki, paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej gorącą wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym i gotuj pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu.

Wyciśnij czosnek przez prasę, Posol i po 5 minutach zdejmij z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy