Tradycyjny przepis wykorzystuje wołowinę lub jagnięcinę. Z braku takich postanowiłem ugotować kebab z wieprzowiny. A ponieważ padało na zewnątrz, musiałem usmażyć danie mięsne na patelni. Eksperyment się powiódł-okazało się bardzo smaczne!
Składniki
- wieprzowina - 1 kg
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- kolendra - kilka gałązek
- Olej roślinny - 3 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- Zira - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż wieprzowinę, kolendrę, obraną cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z przyprawami i solą.
Dobrze ubij, a następnie zawiń w podwójną warstwę gazy i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Rękami zanurzonymi w wodzie uformuj ciasne kiełbaski o małych rozmiarach.
Ułóż półfabrykaty na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 10 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy