dania główne 22.01.2022

owsianka dyniowa z ryżem

50 min
2 porcje
Owsianka dyniowa z ryżem
GreenArt, stock.adobe.com
0

Każda gospodyni ma swój sprawdzony od lat przepis na owsiankę dyniową. Ale to nie jest powód, aby rezygnować z czegoś nowego i próbować innych pomysłów. Dlatego Złap moją wersję-z ryżem i pachnącymi przyprawami.

Składniki

  • Dynia - 250 g
  • woda - 50 ml
  • mleko - 150 ml
  • ryż - 50 g
  • masło - 20 g
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1 szczypta
  • przyprawy i przyprawy (kardamon, anyż, wanilia, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa) – 1 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię, pokrój w drobną kostkę, przykryj wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut na średnim ogniu.

Wlej mleko do dyni, dodaj cukier, sól i przyprawy do smaku i wymieszaj. Lubię kardamon, anyż, wanilię, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.

Doprowadź do wrzenia i równomiernie przykryj wszystko ryżem, ale nie mieszaj – jak na pilaw.

Gotuj owsiankę pod pokrywką przez około pół godziny na minimalnym ogniu, a dopiero potem wymieszaj.

Podczas serwowania dodaj masło i opcjonalnie miód, orzechy lub suszone owoce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy