Każda gospodyni ma swój sprawdzony od lat przepis na owsiankę dyniową. Ale to nie jest powód, aby rezygnować z czegoś nowego i próbować innych pomysłów. Dlatego Złap moją wersję-z ryżem i pachnącymi przyprawami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój w drobną kostkę, przykryj wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut na średnim ogniu.
Wlej mleko do dyni, dodaj cukier, sól i przyprawy do smaku i wymieszaj. Lubię kardamon, anyż, wanilię, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.
Doprowadź do wrzenia i równomiernie przykryj wszystko ryżem, ale nie mieszaj – jak na pilaw.
Gotuj owsiankę pod pokrywką przez około pół godziny na minimalnym ogniu, a dopiero potem wymieszaj.
Podczas serwowania dodaj masło i opcjonalnie miód, orzechy lub suszone owoce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy