Złapałeś mrożonego sum w sklepie? Pamiętaj, aby go kupić i ugotować pyszne steki. Można je smażyć, ale proponuję zdrowszą opcję — piec w piekarniku. Podawaj rybę z gotowanym ryżem, warzywami lub tłuczonymi ziemniakami.
Składniki
- Sum (stek) – 500 g
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- biały pieprz (mielony) – do smaku
- sól morska - do smaku
- Zieleń (do zgłoszenia) – kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić stek z sum w temperaturze pokojowej, opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Pieprz, sól, posmaruj rybę sokiem z cytryny i olejem ze wszystkich stron. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 10 minut.
Włóż stek do formy wyłożonej folią i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Gotowy stek połóż na ciepłym talerzu i podawaj z ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy