dania główne 22.01.2022

stek z sum w piekarniku

35 min
2 porcje
Stek z sum w piekarniku
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Złapałeś mrożonego sum w sklepie? Pamiętaj, aby go kupić i ugotować pyszne steki. Można je smażyć, ale proponuję zdrowszą opcję — piec w piekarniku. Podawaj rybę z gotowanym ryżem, warzywami lub tłuczonymi ziemniakami.

Składniki

  • Sum (stek) – 500 g
  • sok z cytryny - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 1 art.
  • biały pieprz (mielony) – do smaku
  • sól morska - do smaku
  • Zieleń (do zgłoszenia) – kilka gałązek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić stek z sum w temperaturze pokojowej, opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi.

Pieprz, sól, posmaruj rybę sokiem z cytryny i olejem ze wszystkich stron. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 10 minut.

Włóż stek do formy wyłożonej folią i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Gotowy stek połóż na ciepłym talerzu i podawaj z ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy