Zaskakujące jest to, że serca z kurczaka są również bardzo smacznym gulaszem. Wstępnie gotuje się je w osobnej wodzie, a następnie gotuje z warzywami według klasycznego schematu. Na koniec możesz dodać czosnek lub ostrą paprykę.
Składniki
- serca z kurczaka - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- mąka - 1 art.
- śmietana - 1 art.
- Pasta pomidorowa - 1 art.
- oliwa z oliwek - 20 ml
- czarny pieprz - 2 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 300 ml
- woda (filtrowane) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz serca z kurczaka, obierz naczynia i włóż do garnka.
Wlej zimną wodę i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć serca do durszlaka i poczekaj, aż płyn całkowicie spłynie.
Drobno posiekaj marchewkę i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż serca i smaż przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie, aż cebula będzie przezroczysta.
Wymieszaj bulion z kurczaka z mąką, koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną.
Wlej powstałą mieszaninę na patelnię, dodaj czarną i pachnącą paprykę z groszkiem.
Sól, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.