Pachnący pieczony łosoś bardzo efektownie i harmonijnie łączy się z podobnie pachnącą pomarańczą. Osobiście lubię to nawet bardziej niż z cytryną. Dlatego radzę przynajmniej raz spróbować ugotować rybę w ten sposób. A co jeszcze dodać, powiem dalej.
Składniki
- łosoś - 800 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- rozmaryn - 2 gałązki
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 łyżeczka
- sól morska - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ułóż kawałki łososia na blasze do pieczenia i posmaruj masłem.
Posyp wszystko solą i pieprzem. Ułóż pomarańczowe kółka na wierzchu.
Pokrój główkę czosnku na talerze i ułóż również na wierzchu.
Rozłóż gałązki rozmarynu i piecz wszystko przez około 20 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy