dania główne 22.01.2022

kruchy ryż w powolnej kuchence

40 min
4 porcje
Kruchy ryż w powolnej kuchence
0

Nie każdy wie, jak ugotować kruchą owsiankę ryżową. Często ziarna sklejają się, trawią, tracą wygląd i stają się bez smaku. Możesz tego uniknąć, gotując ryż w powolnej kuchence. Prostota i smak potrawy mile zaskakują!

Składniki

  • ryż (długoziarnisty) – 1 szkło
  • woda (oczyszczona) – 1,5 szklanki
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • masło - 30 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz ryż pod bieżącą wodą.

Kruchy ryż w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlej ryż, masło, cukier i sól do miski multicookera.

Kruchy ryż w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wlej zimną wodę, zamknij pokrywkę i włącz program owsianka na 30 minut.

Kruchy ryż w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj pokrywy przez kolejne 15 minut.

Kruchy ryż w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy