dania główne 22.01.2022

Łosoś pieczony w sosie czosnkowo-maślanym

40 min
2 porcje
Łosoś pieczony w sosie czosnkowo
0

Masz dość monotonnego jedzenia? Przygotuj nowe danie-łososia w sosie czosnkowo-maślanym w piekarniku. To prawdziwy triumf smaków i aromatów! Taka uczta może być podana na rodzinny obiad lub umieszczona na środku świątecznego stołu.

Składniki

  • łosoś (filet) – 500 g
  • cytryna - pół
  • czosnek - 3 ząbki
  • pietruszka - pół
  • masło - 80 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól morska - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz łososia pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Łosoś pieczony w sosie czosnkowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Przetrzyj rybę zmielonym czarnym pieprzem, solą i pozostaw na 10 minut do marynowania.

Łosoś pieczony w sosie czosnkowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, pokrój cytrynę w plasterki. Pozostaw dwie lub trzy sztuki do podania, wyciśnij sok z reszty.

Łosoś pieczony w sosie czosnkowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Roztop masło, wyciśnij czosnek przez prasę i dodaj sok z cytryny.

Łosoś pieczony w sosie czosnkowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Połóż rybę na blasze do pieczenia, polej sosem czosnkowo-maślanym i posyp natką pietruszki.

Łosoś pieczony w sosie czosnkowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Łosoś pieczony w sosie czosnkowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy