
Masz dość monotonnego jedzenia? Przygotuj nowe danie-łososia w sosie czosnkowo-maślanym w piekarniku. To prawdziwy triumf smaków i aromatów! Taka uczta może być podana na rodzinny obiad lub umieszczona na środku świątecznego stołu.
Składniki
- łosoś (filet) – 500 g
- cytryna - pół
- czosnek - 3 ząbki
- pietruszka - pół
- masło - 80 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz łososia pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Przetrzyj rybę zmielonym czarnym pieprzem, solą i pozostaw na 10 minut do marynowania.

Posiekaj natkę pietruszki, pokrój cytrynę w plasterki. Pozostaw dwie lub trzy sztuki do podania, wyciśnij sok z reszty.

Roztop masło, wyciśnij czosnek przez prasę i dodaj sok z cytryny.

Połóż rybę na blasze do pieczenia, polej sosem czosnkowo-maślanym i posyp natką pietruszki.

Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy