zapiekanka z twarogu z jabłkami z kaszą manną w piekarniku

Jeśli chcesz przygotować szybki i zdrowy deser, idealna jest zapiekanka z twarogiem z jabłkami w piekarniku. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, jest bardziej suchy i bardziej wilgotny. Dzielę się przepisem krok po kroku!
Składniki
- twaróg (ziarnisty) – 350 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- brązowy cukier - 2-3 art.
- sól - 1 szczypta
- jabłka - 1 rzecz
- śmietana - 2 art.
- Manka - 4 art.
- masło - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej świeży twaróg do głębokiej miski. Ubij jajko.

Dodaj brązowy (lub biały) cukier, a także szczyptę soli.

Dodaj semolinę i śmietanę o średniej lub niskiej zawartości tłuszczu. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obierz jabłko i zetrzyj na grubej tarce, włóż do miski. Wymieszaj jeszcze raz.

Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać kaszą manną. Przenieś masę twarogową do formy i spłaszcz. Piec 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Pozwól gotowej zapiekance lekko ostygnąć i ustabilizować się. Następnie pokrój go na kawałki i podawaj z jagodami, słodkimi sosami, kwaśną śmietaną.
