Wieprzowina duszona z warzywami w pomidorach to kawałki soczystego mięsa w aromatycznym sosie o bogatym, różnorodnym smaku. Szczególnie dobrze czuje się tutaj smak papryki i kwas pomidorowy. Dzielę się z Tobą tym prostym przepisem!
Składniki
- wieprzowina (średni tłuszcz) – 400 g
- pomidory (puree) – 300 ml
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- liść laurowy - 2 listek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój schłodzone lub rozmrożone mięso na średnie kawałki, jednocześnie odcinając nadmiar tłuszczu, chrząstki i filmy.
Rozgrzej olej na patelni. Ułóż kawałki wieprzowiny i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając. Dodaj przyprawy.
Pokrój cebulę i paprykę, zetrzyj marchewki, dodaj na patelnię, wymieszaj i smaż przez kolejne 5-6 minut.
Możesz wziąć pomidory we własnym soku i przekręcić je lub gotowy przecier pomidorowy. Przenieś pomidora na patelnię, w razie potrzeby dodaj wodę. Włóż liść laurowy, sól i wymieszaj. Dusić przez 30-40 minut - do miękkości wieprzowiny.
Podawaj gotową wieprzowinę jako niezależne danie, z warzywami i ziołami lub jako dodatek do przystawki.