dania główne 20.12.2022

miękka i soczysta kaczka w piekarniku

3 godz. 30 min.
6 porcji
Miękka i soczysta kaczka w piekarniku
0

Nasza rodzina często gotuje kaczkę w piekarniku i zawsze okazuje się zaskakująco piękna, z złotobrązową skórką, soczystą i miękką w środku. Proces gotowania nie jest szybki, ale warto spróbować i zaskoczyć gości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie spłucz tuszę kaczki. Jeśli obecne są resztki piór, usuń je lub przypal na ogniu.

Miękka i soczysta kaczka w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Włóż kaczkę do pojemnika piersią do dołu, dodaj sos sojowy, sól, liść laurowy, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy do tego samego pojemnika, a samą pomarańczę pokrój w plasterki i wyślij do kaczki.

Miękka i soczysta kaczka w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Napełnij zawartość pojemnika piwem. Kaczka powinna być całkowicie pokryta marynatą. Jeśli tak nie jest, po prostu dodaj odpowiednią ilość wody. Wyślij kaczkę do lodówki na jeden dzień. Aby być miękkim i soczystym, mięso musi być dobrze marynowane.

Miękka i soczysta kaczka w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wyjmij tuszę z marynaty, dokładnie wytrzyj, aby usunąć nadmiar wilgoci. Połóż na blasze do pieczenia piersią do góry i umieść pomarańcze z marynaty w środku. Włóż kaczkę do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę Na 135 C. piecz przez 1,5-2 godziny (w zależności od tego, jak szybko Piekarnik się nagrzewa). 2-3 razy podczas gotowania posmaruj kaczkę tłuszczem, który tworzy się na blasze do pieczenia.

Miękka i soczysta kaczka w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Podczas pieczenia kaczki pokrój jabłka na kawałki średniej wielkości i smaż przez 10 minut na maśle. Dodaj 0,5 łyżeczki cynamonu na patelnię.

Miękka i soczysta kaczka w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Kaczka się zarumieniła, nadmiar tłuszczu się roztopił. Wyjmij go z piekarnika i ustaw temperaturę na 180 C. Usuń pomarańcze z tuszy, osusz ją w środku ręcznikami papierowymi, a na zewnątrz posmaruj stopionym tłuszczem. Usuń cały tłuszcz z blachy do pieczenia i włóż połowę smażonych jabłek do kaczki i ponownie włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie wyłącz go i pozostaw mięso na kolejne 20-30 minut.

Miękka i soczysta kaczka w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Pozostałe jabłka kontynuuj pieczenie przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie. Dodaj sok z połowy pomarańczy i zmiksuj blenderem na gładką konsystencję. Sos do kaczki jest gotowy.

Miękka i soczysta kaczka w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Udekoruj naczynie pozostałą pomarańczą, a na wierzch ułóż niesamowicie soczystą i miękką kaczkę z rumianą skórką. Podawaj z sosem jabłkowym.

Miękka i soczysta kaczka w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Foto: Aleksandra Maksimova

Aleksandra Maksimova
przepis dodał (a):
Aleksandra Maksimova
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy