Nasza rodzina często gotuje kaczkę w piekarniku i zawsze okazuje się zaskakująco piękna, z złotobrązową skórką, soczystą i miękką w środku. Proces gotowania nie jest szybki, ale warto spróbować i zaskoczyć gości.
Składniki
- Kaczka (około 2.5 kg) – 1 szt
- pomarańczowy - 3 szt
- jabłka - 2 szt
- sos sojowy - 150 ml
- jasne piwo - 1 L
- masło - 30 G
- sól - 3 art. l
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 5 szt
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie spłucz tuszę kaczki. Jeśli obecne są resztki piór, usuń je lub przypal na ogniu.
Włóż kaczkę do pojemnika piersią do dołu, dodaj sos sojowy, sól, liść laurowy, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy do tego samego pojemnika, a samą pomarańczę pokrój w plasterki i wyślij do kaczki.
Napełnij zawartość pojemnika piwem. Kaczka powinna być całkowicie pokryta marynatą. Jeśli tak nie jest, po prostu dodaj odpowiednią ilość wody. Wyślij kaczkę do lodówki na jeden dzień. Aby być miękkim i soczystym, mięso musi być dobrze marynowane.
Wyjmij tuszę z marynaty, dokładnie wytrzyj, aby usunąć nadmiar wilgoci. Połóż na blasze do pieczenia piersią do góry i umieść pomarańcze z marynaty w środku. Włóż kaczkę do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę Na 135 C. piecz przez 1,5-2 godziny (w zależności od tego, jak szybko Piekarnik się nagrzewa). 2-3 razy podczas gotowania posmaruj kaczkę tłuszczem, który tworzy się na blasze do pieczenia.
Podczas pieczenia kaczki pokrój jabłka na kawałki średniej wielkości i smaż przez 10 minut na maśle. Dodaj 0,5 łyżeczki cynamonu na patelnię.
Kaczka się zarumieniła, nadmiar tłuszczu się roztopił. Wyjmij go z piekarnika i ustaw temperaturę na 180 C. Usuń pomarańcze z tuszy, osusz ją w środku ręcznikami papierowymi, a na zewnątrz posmaruj stopionym tłuszczem. Usuń cały tłuszcz z blachy do pieczenia i włóż połowę smażonych jabłek do kaczki i ponownie włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie wyłącz go i pozostaw mięso na kolejne 20-30 minut.
Pozostałe jabłka kontynuuj pieczenie przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie. Dodaj sok z połowy pomarańczy i zmiksuj blenderem na gładką konsystencję. Sos do kaczki jest gotowy.
Udekoruj naczynie pozostałą pomarańczą, a na wierzch ułóż niesamowicie soczystą i miękką kaczkę z rumianą skórką. Podawaj z sosem jabłkowym.