Z kurczaka można gotować nie tylko zwykłe zupy i buliony, ale także najdelikatniejszą kremową zupę. Mówię Ci, jak to zrobić, aby smak był jasny i wyrazisty. Podawaj z przyprawami, ziołami i kawałkami mięsa.
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- ziemniaki - 250 g
- cebula - 150 g
- marchew - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- woda - 800 ml
- śmietana - 200 ml
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- Sol - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij surowego kurczaka blenderem i około 300 ml wody na gładką papkę.
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki i smaż przez 5-6 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut.
Napełnij pieczeń pozostałą wodą i dodaj drobno posiekane ziemniaki. Sól, pieprz i gotuj przez 5-7 minut na średnim ogniu.
Wlej masę z kurczaka, dokładnie wymieszaj i gotuj zupę przez kolejne 5 minut.
Odcedź część płynu, zmiel wszystko blenderem i dodaj śmietanę. Dostosuj konsystencję odsączonym bulionem.
Ponownie zagotuj zupę i gotuj jeszcze przez kilka minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy