pierwsze dania 22.11.2022

fińskie ucho z topionym serem

55 min
6 porcji
Fińskie ucho z topionym serem
0

Wielu jest zaskoczonych, gdy słyszą samą nazwę tego dania. Ale warto spróbować przynajmniej łyżki, a klasyczny pomysł na ucho zmienia się całkowicie. Ugotujmy fińskie ucho z roztopionym serem, a od razu wszystko zrozumiesz!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz łososia, pokrój i włóż do rondla.

Fińskie ucho z topionym serem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i zimną wodę. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Fińskie ucho z topionym serem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, pokrój.

Fińskie ucho z topionym serem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju, aż cebula będzie przezroczysta.

Fińskie ucho z topionym serem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

W rondelku z rybą dodaj smażenie i ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Fińskie ucho z topionym serem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj ciepłe mleko, stopiony ser i gotuj przez 5 minut.

Fińskie ucho z topionym serem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Sól, wyłącz ogrzewanie i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.

Fińskie ucho z topionym serem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Podawaj ucho posypane posiekanym koperkiem.

Fińskie ucho z topionym serem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy