pierwsze dania 29.05.2023

uzbecki lagman z gotowym makaronem

1 godz. 20 min.
6 porcji
Lagman po uzbecku z gotowym makaronem
0

Wielu z nas dobrze zna popularne danie, takie jak lagman. Jego ojczyzną jest Turkiestan, ale teraz apetyczna zupa jest przygotowywana w różnych częściach świata. Mimo to najbardziej popularna jest uzbecka wersja lagmana.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę, obrane rzodkiewki, marchewkę, paprykę i cebulę.

Lagman po uzbecku z gotowym makaronem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posiekaj ostrą czerwoną paprykę wraz z nasionami.

Lagman po uzbecku z gotowym makaronem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W głębokim kotle rozgrzej olej roślinny. Dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.

Lagman po uzbecku z gotowym makaronem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj cebulę z marchewką, Zira, mieloną kolendrę i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.

Lagman po uzbecku z gotowym makaronem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj rzodkiewkę, paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.

Lagman po uzbecku z gotowym makaronem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj koncentrat pomidorowy, suchą Adjikę, sól i gorącą wodę. Przykryj i gotuj wszystko razem przez 45 minut.

Lagman po uzbecku z gotowym makaronem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Osobno ugotuj makaron do miękkości, wrzuć do durszlaka i spłucz.

Lagman po uzbecku z gotowym makaronem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Połóż makaron na talerzu, dodaj zupę z mięsem, posyp posiekaną zieloną cebulą i ostrą czerwoną papryką.

Lagman po uzbecku z gotowym makaronem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Foto: Julia Zubkowa

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy