Wielu z nas dobrze zna popularne danie, takie jak lagman. Jego ojczyzną jest Turkiestan, ale teraz apetyczna zupa jest przygotowywana w różnych częściach świata. Mimo to najbardziej popularna jest uzbecka wersja lagmana.
Składniki
- wołowina (filet) – 450 g
- makaron - 250 g
- rzodkiewka - 200 g
- papryka - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 30 ml
- pasta pomidorowa - 3 art.
- Dry adjika - 1 art.
- Zira - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
- szczypiorek - 3 stem
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, obrane rzodkiewki, marchewkę, paprykę i cebulę.
Posiekaj ostrą czerwoną paprykę wraz z nasionami.
W głębokim kotle rozgrzej olej roślinny. Dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę z marchewką, Zira, mieloną kolendrę i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Dodaj rzodkiewkę, paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, suchą Adjikę, sól i gorącą wodę. Przykryj i gotuj wszystko razem przez 45 minut.
Osobno ugotuj makaron do miękkości, wrzuć do durszlaka i spłucz.
Połóż makaron na talerzu, dodaj zupę z mięsem, posyp posiekaną zieloną cebulą i ostrą czerwoną papryką.