Przygotowałeś się do ugotowania mieszanki, a w słoiku został tylko jeden ogórek? To nie ma znaczenia, zrób zupę z ogórka solanki. W razie potrzeby nie można w ogóle dodawać ogórków, ale wtedy ilość solanki będzie musiała zostać zwiększona. Sól polecam tylko na końcu i z wielką ostrożnością.
Składniki
- szynka - 200 g
- kiełbasy myśliwskie - 300 g
- ziemniaki - 2 kawałki
- ogórki (słone) – 200 g
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- ogórek solanka - 100 ml
- sos pomidorowy - 60 ml
- Olej roślinny - 40 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- Zieleń (kiełki) – kilka gałązek
- cytryna (do podania) – pół
- bulion mięsny - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kiełbasy myśliwskie, szynkę, ziemniaki, ogórki, cebulę i cytrynę.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj szynkę, kiełbasy myśliwskie i gotuj przez 7 minut.
Dodaj sos pomidorowy, 200 ml bulionu mięsnego, czarne ziarna pieprzu i smaż przez 5 minut na małym ogniu.
Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki, smażenie, oliwki i ogórki. Wlej solankę i gotuj przez 10 minut.
Sól, wyłącz ogrzewanie i pozostaw zupę pod przykryciem na 15 minut. Podawaj gotową mieszankę z ziołami i plasterkiem cytryny.