Taka zapiekanka z twarogiem i makaronem może być słodsza lub bardziej słona. Każdy zrobi makaron, ale nie powinno ich być za dużo, ponieważ jest to przede wszystkim zapiekanka z twarogu. Dzielę się przepisem krok po kroku ze zdjęciem!
Składniki
- twaróg - 250 g
- makaron (gotowane) – 70 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 2 art.
- sól - 1 szczypta
- mielony cynamon - 2 szczypta
- Olej roślinny - 1 art.
- śmietana - 20 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przenieś twaróg do głębokiego pojemnika. Ubij jajka, dodaj cukier i sól.
Dodaj śmietanę o niskiej lub średniej zawartości tłuszczu, a także mielony cynamon dla smaku.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj makaron i jeszcze raz dobrze wymieszaj masę twarogową.
Przykryj formę folią i posmaruj wnętrze olejem roślinnym. Przenieś masę twarogową do formy i spłaszcz wierzch. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Pozwól gotowej zapiekance ostygnąć na blacie kuchennym. Następnie ostrożnie wyjmij go i oddziel folię. Pokrój na kawałki i podawaj.