sałatki 22.01.2022

marynowana Sałatka z kalmarów i papryki

20 min
4 porcje
Sałatka z marynowanych kalmarów i papryki
Maria_Galushkina, stock.adobe.com
0

Nie wiesz, co ugotować z kalmarów? Spróbuj marynować je z papryką. To proste i bardzo smaczne. To prawda, że będziesz musiał trochę poczekać, ponieważ dla pełni smaku danie musi stać w lodówce przez 1 godzinę.

Składniki

  • kalmary (gotowane) – 4 tusze
  • papryka - 2 kawałki
  • czosnek - 3 ząbki
  • pietruszka - kilka gałązek
  • sos chili - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 30 ml
  • sok z cytryny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kalmary, natkę pietruszki i obraną paprykę.

Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć rękojeścią noża, a następnie posiekać.

Wszystko wymieszaj, dodaj sos chili, sok z cytryny, olej, sól i mielony pieprz.

Wymieszaj sałatkę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy