Shiitake jest natychmiast pamiętany, jeśli chodzi o kuchnię azjatycką. W sklepie sprzedają suszone, marynowane i świeże. Przypomnę, że najczęściej używany jest tylko kapelusz. Do tego przepisu potrzebujemy suszonego shiitake.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- Shiitake (suszone) – 50 g
- ogórki (średnie) – 1 rzecz
- marchew (średni) – 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos rybny - 1 art.
- woda (oczyszczona) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i dobrze spłucz.
Shiitake napełnij zimną wodą przez 2 godziny.
Odcedź i opłucz grzyby pod bieżącą wodą.
Pokrój shiitake w małe paski.
Zetrzyj ogórki i marchewki.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj marchewki, shiitake i smaż przez 3 minuty.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, dodaj gotową funchozę i wymieszaj.
Wyłącz ogrzewanie i przykryj patelnię pokrywką.
Osobno wymieszaj ocet ryżowy, olej sezamowy, sosy rybne i sojowe.
Wlej sos do sałatki, dodaj ogórki i wymieszaj. Polecam natychmiast podać danie.