sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozą, shiitake i warzywami

30 min
4 porcje
Sałatka z Funchoza, shiitake i warzywami
svetlana, stock.adobe.com
0

Shiitake jest natychmiast pamiętany, jeśli chodzi o kuchnię azjatycką. W sklepie sprzedają suszone, marynowane i świeże. Przypomnę, że najczęściej używany jest tylko kapelusz. Do tego przepisu potrzebujemy suszonego shiitake.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i dobrze spłucz.

Shiitake napełnij zimną wodą przez 2 godziny.

Odcedź i opłucz grzyby pod bieżącą wodą.

Pokrój shiitake w małe paski.

Zetrzyj ogórki i marchewki.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj marchewki, shiitake i smaż przez 3 minuty.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, dodaj gotową funchozę i wymieszaj.

Wyłącz ogrzewanie i przykryj patelnię pokrywką.

Osobno wymieszaj ocet ryżowy, olej sezamowy, sosy rybne i sojowe.

Wlej sos do sałatki, dodaj ogórki i wymieszaj. Polecam natychmiast podać danie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy