Kontynuując nasze kulinarne przygody, chcę podzielić się z wami innym ciekawym przepisem. Sałatka z powodzeniem łączy przystawkę, białko i warzywa. Przygotuj go, jeśli nie masz ochoty zajmować się kilkoma potrawami.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- wołowina (polędwica) – 250 g
- Shiitake (marynowane) – 100 g
- papryka - 1 rzecz
- szpinak - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- masło - 20 g
- sos sojowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 30 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej olej na patelni i dobrze zrumień każdy kawałek.
Wlać 200 ml gorącej wody i dusić pod pokrywką przez 30 minut. Ciecz powinna całkowicie odparować.
Dodaj szpinak, czosnek przepuszczony przez prasę i wyłącz ogrzewanie.
Rozbij jajka do miski, dopraw solą, pieprzem i wlej mleko.
Wstrząśnij masą widelcem lub lekko ubij trzepaczką.
Roztop masło, wlej mieszaninę jajek i gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut.
Pokrój marynowane shiitake, omlet i obraną paprykę.
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Połącz funchozę, wołowinę ze szpinakiem, shiitake, omlet i paprykę.
W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, ocet ryżowy, imbir i sól.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Możesz podać natychmiast.