sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozą, wołowiną, shiitake i omletem

40 min
5 porcji
Sałatka z funchozą, wołowiną, shiitake i omletem
Wesley, stock.adobe.com
0

Kontynuując nasze kulinarne przygody, chcę podzielić się z wami innym ciekawym przepisem. Sałatka z powodzeniem łączy przystawkę, białko i warzywa. Przygotuj go, jeśli nie masz ochoty zajmować się kilkoma potrawami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej olej na patelni i dobrze zrumień każdy kawałek.

Wlać 200 ml gorącej wody i dusić pod pokrywką przez 30 minut. Ciecz powinna całkowicie odparować.

Dodaj szpinak, czosnek przepuszczony przez prasę i wyłącz ogrzewanie.

Rozbij jajka do miski, dopraw solą, pieprzem i wlej mleko.

Wstrząśnij masą widelcem lub lekko ubij trzepaczką.

Roztop masło, wlej mieszaninę jajek i gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut.

Pokrój marynowane shiitake, omlet i obraną paprykę.

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Połącz funchozę, wołowinę ze szpinakiem, shiitake, omlet i paprykę.

W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, ocet ryżowy, imbir i sól.

Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Możesz podać natychmiast.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
4 komentarzy