Wszyscy znamy tę sałatkę od dawna i często gotujemy ją na święta. Oferuję przepis na śledzie pod futrem z kulkami, który w środku wygląda jak zwykła sałatka, ale z zewnątrz wygląda zupełnie nowy i oryginalny.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznę od małej wskazówki. Sałatka zawiera majonez i dlatego, aby była przydatna, radzę upiec wszystkie warzywa w piekarniku.
Umyj warzywa, skrop oliwą z oliwek i wyślij do pieczenia w piekarniku przez 20 minut. Gdy będą gotowe, ostudź i zetrzyj na średniej tarce.
Jajka ugotuj i zetrzyj na drobnej tarce.
Oddziel śledzie od skóry, usuń wszystkie kości i pokrój w drobną kostkę.
Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj.
Teraz wymieszaj wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli, dodaj trochę soli do smaku i dopraw majonezem.
Formujemy kulki. Bierzemy trochę podstawy, robimy z niej ciasto w dłoni. Połóż trochę cebuli i śledzia na środku, zamknij i zwiń piłkę.
Umieść kulki na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Na wierzchu kulek zrób siatkę majonezu.