sałatki 19.12.2022

śledzie pod futrem kulkami

1 godz. 0 min.
10 porcji
Śledź pod futrem kulkami
0

Wszyscy znamy tę sałatkę od dawna i często gotujemy ją na święta. Oferuję przepis na śledzie pod futrem z kulkami, który w środku wygląda jak zwykła sałatka, ale z zewnątrz wygląda zupełnie nowy i oryginalny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zacznę od małej wskazówki. Sałatka zawiera majonez i dlatego, aby była przydatna, radzę upiec wszystkie warzywa w piekarniku.

Umyj warzywa, skrop oliwą z oliwek i wyślij do pieczenia w piekarniku przez 20 minut. Gdy będą gotowe, ostudź i zetrzyj na średniej tarce.

Jajka ugotuj i zetrzyj na drobnej tarce.

Oddziel śledzie od skóry, usuń wszystkie kości i pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj.

Teraz wymieszaj wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli, dodaj trochę soli do smaku i dopraw majonezem.

Formujemy kulki. Bierzemy trochę podstawy, robimy z niej ciasto w dłoni. Połóż trochę cebuli i śledzia na środku, zamknij i zwiń piłkę.

Umieść kulki na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Na wierzchu kulek zrób siatkę majonezu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy