Dość łatwa do przygotowania sałatka na każdy dzień, gotowana tak szybko, jak wersja klasyczna. Oprócz zwykłych składników, które są częścią naszej ulubionej sałatki greckiej, dodamy kawałki awokado, aby było jeszcze bardziej satysfakcjonujące i pożywne.
Składniki
- pomidory - 2 kawałki
- ogórki - 2 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- sałata lodowa - 1 rzecz
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- awokado - 1 rzecz
- Ser Fetax - 200 g
- oliwki - 100 g
- oliwa z oliwek - 1 CZ. l
- sok z cytryny - 2 art. l
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wszystkie warzywa i liście sałaty opłucz i osusz. Rozerwij liście sałaty rękami i włóż do salaterki. Pokrój warzywa w drobną kostkę i wyślij do liści. Pokrój cebulę na pół pierścienia i dodaj do sałatki.
Awokado pokrój na dwie części, usuń pestkę, pokrój w kostkę, posyp częścią soku z cytryny i wyślij do warzyw.
Pokrój oliwki i ser i dodaj do sałatki.
Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj oliwę z oliwek, drugą część soku z cytryny, sól do smaku i przyprawy. Dopraw sałatkę, dokładnie wymieszaj. Udekoruj na wierzchu kawałkami awokado i podawaj.