Czy wiesz, że śledzie pod futrem można ugotować pysznie bez ziemniaków? Sałatka jest lżejsza, więc na pewno spodoba się każdemu, kto podąża za figurą. W razie potrzeby warzywa można gotować na parze,a zwykły majonez zastąpić chudym.
Składniki
- śledź (lekko solony) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 250 g
- marchew (gotowane) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 160 ml
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać ze skóry i płetw, wypatroszyć i drobno posiekać.
Posiekaj cebulę nożem, zetrzyj jajka i gotowane warzywa na grubej tarce. Wybierz trochę okruchów jajek do dekoracji.
Ułóż śledzie, cebulę, marchewkę i jajka warstwami na dnie szerokiego talerza. Dodaj sól, pieprz i majonez.
Buraki wymieszać z solą, pieprzem, pozostałym majonezem i ułożyć na jajkach.
Spłaszcz górną warstwę widelcem, udekoruj okruchami jajek i natką pietruszki. Zaparz gotową sałatkę w lodówce przez 1,5-2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy