sałatki 12.02.2022

koreańska marchewka z bakłażanem i papryką

30 min
5 porcji
Koreańska marchewka z bakłażanem i papryką
O.B., stock.adobe.com
0

Idealne połączenie najsmaczniejszych warzyw! Ta sałatka spodoba się nie tylko miłośnikom koreańskiej marchwi. Lekki, pożywny i niesamowicie smaczny, nawet ci, którzy przestrzegają postu lub ścisłej diety, będą mogli sobie na to pozwolić.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany i przykryj słoną wodą przez 15 minut.

Odcedź i osusz każdy kawałek ręcznikiem papierowym.

Smażyć bakłażany na oleju roślinnym na złoty kolor, ułożyć na ręczniku papierowym i posolić.

Paprykę obrać i pokroić.

Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Wymieszaj marchewki z papryką, solą, cukrem, mieloną kolendrą i czerwoną papryką.

Rozgrzej pozostały olej na patelni i wlej do miski z warzywami.

Dodaj bakłażana, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy