Idealne połączenie najsmaczniejszych warzyw! Ta sałatka spodoba się nie tylko miłośnikom koreańskiej marchwi. Lekki, pożywny i niesamowicie smaczny, nawet ci, którzy przestrzegają postu lub ścisłej diety, będą mogli sobie na to pozwolić.
Składniki
- marchew - 300 g
- bakłażany (Młody) – 200 g
- papryka - 150 g
- czosnek - 4 ząbki
- ocet jabłkowy - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 100 ml
- mielona czerwona papryka - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i przykryj słoną wodą przez 15 minut.
Odcedź i osusz każdy kawałek ręcznikiem papierowym.
Smażyć bakłażany na oleju roślinnym na złoty kolor, ułożyć na ręczniku papierowym i posolić.
Paprykę obrać i pokroić.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Wymieszaj marchewki z papryką, solą, cukrem, mieloną kolendrą i czerwoną papryką.
Rozgrzej pozostały olej na patelni i wlej do miski z warzywami.
Dodaj bakłażana, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.