sałatki 07.12.2022

Poke z krewetkami

40 min
4 porcje
Poke z krewetkami
Sea Wave, stock.adobe.com
0

Piękno poke polega na niezliczonych kombinacjach żywności. Dzisiaj dzielę się z wami przepisem poke z krewetkami, który moja rodzina bardzo lubi. Do tej przekąski odpowiednie są świeże krewetki dowolnej wielkości, zawsze z elastyczną skorupą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, gotuj do miękkości. Do gotowego ryżu dodaj mieszaninę cukru i octu ryżowego, odstaw na 10 minut. Następnie ułóż ryż szkiełkiem na głębokim talerzu.

Spłucz sałatkę, osusz i posiekaj rękami.

Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w cienkie plasterki, skropić octem ryżowym. Pokrój pomidory w plasterki, ogórki w cienkie plasterki.

Gotuj krewetki w osolonej wodzie (2-3 minuty), a następnie obierz.

Na talerzu z ryżem ułóż awokado, ciepłe krewetki, liście sałaty, ogórki i pomidory koktajlowe.

Poke z krewetkami polać sosem sojowym i oliwą z oliwek, posypać sezamem. Podawaj na ciepło, aż krewetki i ryż ostygną.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy