Piękno poke polega na niezliczonych kombinacjach żywności. Dzisiaj dzielę się z wami przepisem poke z krewetkami, który moja rodzina bardzo lubi. Do tej przekąski odpowiednie są świeże krewetki dowolnej wielkości, zawsze z elastyczną skorupą.
Składniki
- ryż - 200 g
- woda - 500 ml
- krewetki - 400 g
- awokado - 2 szt.
- pomidory koktajlowe - 4 szt.
- ogórki - 1 szt.
- Mieszanka sałatkowa - 100 g
- oliwa z oliwek - 2 CZ. l.
- sos sojowy - 4 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - do smaku
- Sezam - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, gotuj do miękkości. Do gotowego ryżu dodaj mieszaninę cukru i octu ryżowego, odstaw na 10 minut. Następnie ułóż ryż szkiełkiem na głębokim talerzu.
Spłucz sałatkę, osusz i posiekaj rękami.
Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w cienkie plasterki, skropić octem ryżowym. Pokrój pomidory w plasterki, ogórki w cienkie plasterki.
Gotuj krewetki w osolonej wodzie (2-3 minuty), a następnie obierz.
Na talerzu z ryżem ułóż awokado, ciepłe krewetki, liście sałaty, ogórki i pomidory koktajlowe.
Poke z krewetkami polać sosem sojowym i oliwą z oliwek, posypać sezamem. Podawaj na ciepło, aż krewetki i ryż ostygną.