sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy, wieprzowiny i grzybów Enoki

20 min
4 porcje
Sałatka z funchozy, wieprzowiny i grzybów Enoki
Natalia Hanin, stock.adobe.com
0

W Azji grzyby Enoki są tak popularne jak boczniaki czy pieczarki. Są całkowicie nieszkodliwe, a nawet uważane za przydatne. Można je spożywać na surowo lub po prostu zalać wrzącą wodą. Opowiadam świetny przepis na sałatkę z Enoki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod zimną wodą.

Opłucz grzyby, obierz twarde krawędzie i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty.

Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do szklanki cały płyn.

Pokrój wieprzowinę i ostrą paprykę.

Połącz funchozę, wieprzowinę, czerwoną paprykę i grzyby Enoki.

W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek i sól przepuszczoną przez prasę.

Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Możesz dodać ostry sos, keczup lub prażone orzeszki ziemne.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy