W Azji grzyby Enoki są tak popularne jak boczniaki czy pieczarki. Są całkowicie nieszkodliwe, a nawet uważane za przydatne. Można je spożywać na surowo lub po prostu zalać wrzącą wodą. Opowiadam świetny przepis na sałatkę z Enoki.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- wieprzowina (gotowane) – 300 g
- Grzyby (Enoki) – 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- ostra czerwona papryka - pół
- olej sezamowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod zimną wodą.
Opłucz grzyby, obierz twarde krawędzie i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty.
Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do szklanki cały płyn.
Pokrój wieprzowinę i ostrą paprykę.
Połącz funchozę, wieprzowinę, czerwoną paprykę i grzyby Enoki.
W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek i sól przepuszczoną przez prasę.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Możesz dodać ostry sos, keczup lub prażone orzeszki ziemne.