Nie zawsze jest czas i chęć przygotowania kilku potraw. W takich sytuacjach sałatki warzywne z mięsem są zdrowe. Są pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Zróbmy dziś sałatkę z kapusty pekińskiej, wołowiny i ostrej papryki.
Składniki
- kapusta pekińska - 300 g
- wołowina (polędwica) – 200 g
- ogórki - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Sezam - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 1 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Dodaj sos sojowy, wymieszaj i przykryj folią spożywczą przez 30 minut.
Opłucz kapustę pekińską, osusz i obierz górne liście.
Pokrój główkę kapusty na pół i posiekaj.
Posiekaj ogórki i ostrą czerwoną paprykę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż wołowinę do miękkości.
W głębokiej misce wymieszaj kapustę z solą i sokiem z cytryny.
Dodaj ogórek, czerwoną paprykę, oliwę z oliwek i wymieszaj.
Ułóż kawałki wołowiny na wierzchu i posyp sezamem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy