Moja rodzina bardzo lubi winegret z kiszoną kapustą. Zwykle kroję kapustę w krótkie paski - wygodniej jest jeść, a sałatka wygląda piękniej. W razie potrzeby nie można dodawać ogórków do winegret, wszystko zależy od preferencji smakowych.
Składniki
- Burak (gotowany) – 300 g
- ziemniaki (gotowane) – 250 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- zielony groszek (w puszkach) – 150 g
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- kapusta kiszona - 150 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ugotowane buraki, ziemniaki i marchewki.
Zielony groszek wrzuć do durszlaka, opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Pokrój ogórki, ziemniaki, marchew i buraki w drobną kostkę.
W głębokiej misce połącz zielony groszek, ogórki, buraki, ziemniaki, marchewkę i kiszoną kapustę.
Dodaj sól i olej roślinny. Delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką, aby uniknąć zacierania warzyw.
Gotowy winegret ułożyć na talerzu do serwowania i posypać ziołami lub posiekaną zieloną cebulą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy