Miłośnikom pikantnej kuchni radzę przygotować tę mięsną azjatycką sałatkę. Kiełkująca fasola mung, sezam i świeże warzywa sprawiają, że apetyczne danie jest również bardzo przydatne. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań.
Składniki
- sałata lodowa - 200 g
- wieprzowina - 300 g
- ogórki - 1 rzecz
- marchew - pół
- kiełkująca mung - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- szczypiorek - 2 stem
- Sezam - 1 art.
- sos sojowy - 1 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski.
Dodaj sos sojowy, sól, zmielony czarny pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 minut.
Rozgrzej połowę oliwy z oliwek na patelni, dodaj mięso i smaż na szybkim ogniu do miękkości.
Spłucz sałatkę, strząśnij nadmiar wody i rozerwij na kawałki rękami.
Zetrzyj marchewki, pokrój ogórki na Krótkie Kostki.
Pokrój zieloną cebulę w cienkie, długie paski.
W szerokiej misce połącz sałatę, ogórek, marchewkę, kiełki fasoli mung, sól i pozostałą oliwę z oliwek.
Połóż sałatkę na talerzu, posyp wieprzowiną, zieloną cebulą i sezamem.