Dla miłośników kuchni azjatyckiej jest świetna wiadomość: wiele ulubionych potraw możesz przygotować samodzielnie. Nie musisz zamawiać jedzenia ani szukać restauracji. Po prostu skorzystaj z tego przepisu, a otrzymasz pyszną sałatkę!
Składniki
- Funchoza - 200 g
- filet z kurczaka - 200 g
- pieczarki - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- musztarda Dijon - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Pokrój filety z kurczaka, pieczarki, obraną cebulę i paprykę.
Smaż pieczarki z cebulą na oleju roślinnym przez 7-10 minut.
Na osobnej patelni podsmaż filet z kurczaka, aż będzie ugotowany.
Połącz funchozę, paprykę, pieczone pieczarki i filety z kurczaka.
W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, sos sojowy, musztardę Dijon, sól, przyprawy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.