Przygotuj dziś niesamowitą sałatkę mięsną. Jego główną cechą jest smażenie, które dodaje się wraz z olejem. Dzięki tej sztuczce danie jest bardziej soczyste i aromatyczne. W razie potrzeby dodaj świeże zioła lub ząbek czosnku.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- ser topiony - 2 kawałki
- sałata - 100 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 4 kawałki
- orzechy włoskie - 100 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka i obraną cebulę.
Zetrzyj marchewki i ser.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Opłucz suszone śliwki i moczyć przez 10 minut w gorącej wodzie.
Odcedź i dokładnie osusz suszone śliwki ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Połącz filet z kurczaka, ser, liście sałaty, suszone śliwki i pieczone warzywa.
Dodaj zmielony pieprz, sól, orzechy i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy