Sukces każdego dania zależy nie tylko od smaku, ale także od jego wyglądu. Nie wierzysz? Połóż sałatkę "Gniazdo głuszca" na stole i przekonaj się sam. Jasny i oryginalny design docenią wszyscy obecni. Mówię Ci, jak to gotuję!
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 400 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ogórki (średnie) – 2 kawałki
- ziemniaki - 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 120 ml
- jaja przepiórcze (gotowane) – 3 kawałki
- Zieleń - kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z kurczaka, ogórki i obrane jaja kurze w drobną kostkę.
Obierz i posiekaj cebulę.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na specjalnej tarce.
Wymieszaj ziemniaki z mielonym pieprzem, solą, chmielem suneli i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Ułóż smażone ziemniaki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
Połącz kurczaka, cebulę, ogórki, jajka, sól i mielony pieprz.
Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.
Ułóż sałatkę na szkiełku, grubo posyp smażonymi ziemniakami. Na górze zrób małe wgłębienie.
Dodaj do zagłębienia posiekane warzywa i obrane jajka przepiórcze.