Aby uzyskać tak delikatny odcień i kremową konsystencję, dodaję trochę mleka do puree z groszku. Możesz nawet użyć neutralnego warzywa, takiego jak niesłodzone płatki owsiane. I oczywiście warzywa i krakersy!
Składniki
- groszek - 400 g
- por - 2 kawałki
- ziemniaki - 4 kawałki
- bulion warzywny - 1.2 L
- masło - 20 g
- mleko - 200 ml
- czosnek - 3 ząbki
- koperek - 4 gałązki
- Biały chleb - 5 plasterki
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb w kostkę i osusz na patelni. Zmiel czosnek i koperek.
Wcześniej spłucz i namocz groszek. Gotuj w bulionie warzywnym.
Podsmaż grubo posiekane pory na maśle.
Po pół godzinie dodaj pokrojone ziemniaki i pory do groszku. Gotuj przez kolejne pół godziny.
Zmiel zupę blenderem, wlej gorące mleko i dopraw.
Dodaj grzanki, zioła, czosnek i posiekany koperek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy