Sałatka warstwowa z kurczakiem, suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
To danie nie tylko zaskoczy pysznym smakiem, ale także zachwyci apetycznym wyglądem. Podobnie jak większość sałatek francuskich, należy je przygotować z wyprzedzeniem, aby wszystkie składniki miały czas na nasiąkanie, a smak stał się bardziej harmonijny.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 6 sztuk
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- orzechy włoskie - 100 g
- ogórki - 2 kawałki
- pieczarki - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 60 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka, ogórki, pieczarki i obraną cebulę.
Suszone śliwki opłucz wrzącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Pokrój śliwki na małe kawałki.
Twardy ser i obrane jajka zetrzyj na drobnej tarce.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i smaż do miękkości.
Ułóż filety z kurczaka, posyp solą, mielonym pieprzem i posmaruj majonezem.
Dalej są smażone pieczarki z cebulą i suszonymi śliwkami. Ponownie pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Ułóż jajka, ogórki i twardy ser. Po każdej warstwie nie zapomnij dodać soli, mielonego pieprzu i majonezu.
Posyp grubo orzechami włoskimi. Przed podaniem naczynie należy odstawić do lodówki na 1 godzinę.