sosy 07.06.2023

SOS bazyliowy do mięsa

10 min
4 porcje
SOS bazyliowy do mięsa
New Africa, stock.adobe.com
0

W kuchni śródziemnomorskiej bazylia jest uważana za króla aromatycznych ziół. Jest dodawany do większości potraw, w tym deserów. Proponuję wesprzeć ten kulinarny trend i przygotować sos bazyliowy do mięsa. Przepis jest śmiesznie prosty.

Składniki

  • bazylia - 200 g
  • cytryna - pół
  • oliwa z oliwek - 150 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 10 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj bazylię i złóż do miski blendera.

Dodaj olej, wyciśnij sok z cytryny i zmiel na gładką masę.

Dodaj zmielony pieprz, sól i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy