Tkemali może być stosowany jako sos, marynata lub dodatek do różnych potraw. Świetnie komponuje się z mięsem, drobiem, rybami, warzywami i zapiekankami. Jest też dobry, ponieważ można go przygotować z różnych owoców lub jagód. W tym z brzoskwiń.
Składniki
- brzoskwinie - 400 g
- czosnek - 4 ząbki
- woda - 100 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z brzoskwiń.
Napełnij połówki wodą, Duś przez 10 minut i przetrzyj przez sito.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki do puree.
Możesz dodać więcej przypraw i ziół do smaku.
Gotuj tkemali przez 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy