sosy 14.06.2023

SOS Vitello tonnato

7 min
4 porcje
SOS Vitello tonnato
Ion, stock.adobe.com
0

W północno-zachodnich Włoszech znajduje się malowniczy Piemont. To właśnie temu regionowi przypisuje się zasługę stworzenia sosu Vitello tonnato. Niestety, imię genialnego kucharza zostało utracone, a my możemy tylko cieszyć się jego wielkim dziełem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W misce blendera umieść żółtka, musztardę i filety z anchois. Zmiel do uzyskania gładkości.

Bez przerywania pracy blendera dodaj małe porcje oleju. Ubij wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Tuńczyk razem z płynem rozgnieć widelcem.

Wlej tuńczyka do miski blendera, wlej sok z cytryny i kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.

Dodaj śmietanę, sól, mielony pieprz i dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy