sosy 04.02.2022

ostry sos orzechowy z czosnkiem i cebulą

20 min
4 porcje
Ostry sos orzechowy z czosnkiem i cebulą
hansgeel, stock.adobe.com
0

Ten sos jest szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. Głównymi składnikami są orzeszki ziemne, chili i olej rzepakowy. Nie mogłem znaleźć tego ostatniego, więc zdecydowałem się użyć oleju rzepakowego. Niektórzy kucharze zastępują go kokosem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, dodaj suszoną paprykę, sezam, cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez 6-8 minut.

Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź masę i zmiel w blenderze.

Podsmaż orzeszki ziemne na suchej patelni i zmiel osobno w blenderze.

Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj wodę, sól, curry i ocet. Sos powinien być średnio gęsty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy