Ten sos jest szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. Głównymi składnikami są orzeszki ziemne, chili i olej rzepakowy. Nie mogłem znaleźć tego ostatniego, więc zdecydowałem się użyć oleju rzepakowego. Niektórzy kucharze zastępują go kokosem.
Składniki
- orzeszki ziemne - 150 g
- Sezam - 3 art.
- suszone chili - 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- olej rzepakowy - 3 art.
- ocet balsamiczny - 2 łyżeczka
- Curry - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (przegotowany) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, dodaj suszoną paprykę, sezam, cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez 6-8 minut.
Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź masę i zmiel w blenderze.
Podsmaż orzeszki ziemne na suchej patelni i zmiel osobno w blenderze.
Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj wodę, sól, curry i ocet. Sos powinien być średnio gęsty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy