sosy 08.06.2023

majonez Japoński

10 min
4 porcje
Japoński majonez
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Ta wersja sosu jest często dodawana do sushi. Japoński majonez różni się od zwykłego łagodniejszego smaku. Pasta miso i proszek musztardowy nadają mu umiarkowane nuty ostrości. Radzę gotować w małych porcjach, ponieważ nie można przechowywać takiego majonezu dłużej niż 2 dni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz żółtka, musztardę, ocet ryżowy i sok z cytryny. Ubijaj przez 2-3 minuty z dużą prędkością.

Bez przerywania pracy miksera dodaj masło. Ubij wszystko razem, aż masa zgęstnieje.

Dodaj pastę miso, mielony pieprz, sól i dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy