Klasyczne pesto jest przygotowywane bez octu. Zawsze brakowało mi w nim kwaśności, więc postanowiłem spróbować również takiego przepisu. Okazało się bardzo smaczne! Sok z cytryny nie daje pożądanego efektu, więc lepiej gotować z octem.
Składniki
- bazylia (zielony) – 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan - 60 g
- orzeszki piniowe - 2 art.
- oliwa z oliwek - 150 ml
- ocet winny (Biały) – 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Oddziel liście bazylii od sztywnych łodyg i włóż do blendera.
Dodaj orzechy, czosnek przepuszczony przez prasę i zmiel na najniższej prędkości przez 30-40 sekund.
Wymieszaj powstałą masę z parmezanem, olejem, octem, mielonym pieprzem i solą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy