sosy 07.02.2022

pesto z bazylią, orzeszkami piniowymi, czosnkiem i octem

7 min
5 porcji
Pesto z bazylią, orzeszkami piniowymi, czosnkiem i octem
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Klasyczne pesto jest przygotowywane bez octu. Zawsze brakowało mi w nim kwaśności, więc postanowiłem spróbować również takiego przepisu. Okazało się bardzo smaczne! Sok z cytryny nie daje pożądanego efektu, więc lepiej gotować z octem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

Oddziel liście bazylii od sztywnych łodyg i włóż do blendera.

Dodaj orzechy, czosnek przepuszczony przez prasę i zmiel na najniższej prędkości przez 30-40 sekund.

Wymieszaj powstałą masę z parmezanem, olejem, octem, mielonym pieprzem i solą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy