Oryginalny przepis wykorzystuje bardzo dużo ostrej papryki. Postanowiłem zmniejszyć jego ilość do mojego gustu i dodać zielenie. Bardzo podoba mi się ta wersja sosu do chińskich pierogów. Radzę spróbować!
Składniki
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - pół
- Zieleń (Dowolna) – 10 g
- sos sojowy - 100 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj zioła, cebulę, ostrą paprykę i obrany czosnek.
W małym rondlu połącz wodę, sos sojowy, olej i ocet.
Gotuj przez 1 minutę. Dodaj cebulę, zioła, ostrą paprykę, czosnek i gotuj jeszcze 1 minutę.
Wyłącz ogrzewanie, sól i pieprz. Wymieszaj chiński sos i ostudź.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy