sosy 15.06.2023

sos do chińskich pierogów

7 min
6 porcji
Sos do chińskich pierogów
chudo2307, stock.adobe.com
0

Oryginalny przepis wykorzystuje bardzo dużo ostrej papryki. Postanowiłem zmniejszyć jego ilość do mojego gustu i dodać zielenie. Bardzo podoba mi się ta wersja sosu do chińskich pierogów. Radzę spróbować!

Składniki

  • ostra czerwona papryka - pół
  • czosnek - 3 ząbki
  • cebula - pół
  • Zieleń (Dowolna) – 10 g
  • sos sojowy - 100 ml
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj zioła, cebulę, ostrą paprykę i obrany czosnek.

W małym rondlu połącz wodę, sos sojowy, olej i ocet.

Gotuj przez 1 minutę. Dodaj cebulę, zioła, ostrą paprykę, czosnek i gotuj jeszcze 1 minutę.

Wyłącz ogrzewanie, sól i pieprz. Wymieszaj chiński sos i ostudź.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy