Na lunch makaron, tłuczone ziemniaki lub danie z mięsa? Pamiętaj, aby umieścić sos grzybowy na stole! Przygotowanie go nie jest trudne. Najważniejsze jest użycie aromatycznych grzybów i wysokiej jakości śmietany. Grubsza Wersja produktu okaże się, jeśli dodasz trochę mąki lub skrobi.
Składniki
- Grzyby - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana (33% tłuszczu) – 250 ml
- masło - 60 g
- ziele angielskie - 2 groszek
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Dodaj zmiażdżone grzyby i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut, często mieszając.
Dodaj przyprawy, sól, śmietanę i ciepłą wodę.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos grzybowy przez 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy