Ten przepis na sos grzybowy znalazłem kiedyś w popularnym francuskim magazynie. Być może u mnie nie działa w stu procentach tak, jak zamierzali go wielcy kucharze, ale jedno wiem na pewno - jest niesamowicie pyszny! Spróbuj, spodoba ci się też!
Składniki
- pieczarki - 350 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- jogurt grecki - 150 ml
- śmietana - 150 ml
- żółtka - 1 rzecz
- masło - 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj pieczarki i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na maśle, aż będzie przezroczysta.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem.
Ubij żółtko ze śmietaną, solą i mielonym pieprzem.
Dodaj jogurt i dobrze wymieszaj.
Wymieszaj powstałą mieszaninę ze smażonymi grzybami i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Umieść sos na małym talerzu i udekoruj natką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy