sosy 14.06.2023

sos pieprzowy do steków

20 min
4 porcje
Sos pieprzowy do steku
hansgeel, stock.adobe.com
0

Często stek jest twardy. Na szczęście sytuację można nieco poprawić, obficie polewając mięso płynną przyprawą. W takich przypadkach pomaga mi sos pieprzowy do steków. Lepiej gotować ze śmietaną o zawartości tłuszczu co najmniej 33%.

Składniki

  • śmietana (tłuste) – 200 ml
  • cebula - pół
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 30 g
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (gotowany) – 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek, zmiel w blenderze.

Roztop masło na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż przez 1,5-2 minuty.

Zmiel czarny pieprz i sól w moździerzu.

Śmietankę wymieszać z wodą i wlać na patelnię z pieczeniem.

Dodaj sól i pieprz i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy