Jako bazę pomidorową do barszczu możesz użyć dowolnego sosu pomidorowego. A to otwiera ogromną przestrzeń do eksperymentowania. Na przykład ostry sos chili, aromatyczny i pikantny z wędzoną papryką lub słodkawym śliwkowym tkemali.
Składniki
- wołowina - 300 g
- sos pomidorowy - 150 g
- kapusta kiszona - 300 g
- ziemniaki - 300 g
- Burak - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- kolendra - 0.5 pęczek
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj wołowinę przez godzinę i odcedź bulion. Wyślij do niego ziemniaki.
Zetrzyj buraki i marchewkę, drobno posiekaj cebulę i paprykę.
Podsmaż buraki do miękkości z odrobiną bulionu.
Osobno podsmaż pozostałe warzywa. Dodaj kiszoną kapustę i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj buraki i sos pomidorowy, wlej trochę więcej bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut.
Gdy ziemniaki będą bardziej miękkie, przenieś pieczeń do bulionu.
Gotuj Barszcz przez kolejne 15 minut i dodaj przyprawy, czosnek i kolendrę na kilka minut przed końcem.