Po raz pierwszy spróbowałem sosu orzechowego do mięsa u sąsiada. Opowiedziała mi o wszystkich subtelnościach gotowania, a teraz chętnie dzielę się z Tobą przepisem. Należy pamiętać, że śmietana powinna mieć zawartość tłuszczu co najmniej 25%.
Składniki
- orzechy włoskie - 150 g
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- śmietana (co najmniej 25% tłuszczu) – 150 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę, posiekaj.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie półprzezroczysty.
Dodaj wodę, sól, śmietanę i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
Orzechy posiekaj i usmaż osobno na patelni.
Wlej orzechy, przyprawy i czosnek przepuszczony przez prasę do przedmiotu obrabianego ze śmietaną. Następnie 1 minutę i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy