Istnieje wiele przepisów na ten temat. Słodko-kwaśne sosy do mięsa przygotowywane są z różnych warzyw i jagód, z miodem, octem i sokiem z cytryny. Moim zdaniem tę opcję można nazwać klasyczną. Ma doskonale zbalansowane smaki i nuty pikanterii.
Składniki
- czosnek - 3 ząbki
- ostra czerwona papryka - pół
- koperek - 2 gałązki
- oliwa z oliwek - 50 ml
- ocet jabłkowy - 50 ml
- sok ananasowy - 200 ml
- skrobia - 1 art.
- cukier - 2 art.
- Sol - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona, posiekaj.
Drobno posiekaj koperek i obrany czosnek.
Połącz skrobię, sok ananasowy, cukier i sól. Na małym ogniu doprowadzić masę do wrzenia.
Dodaj koperek, czosnek, ostrą paprykę, olej i ocet.
Gotuj sos słodko-kwaśny przez 3 minuty, często mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy